Masopust nebo také ostatky (tak temu řikáme u nás, v Mořicích), fašank, fašanky nebo končiny, prostě a jednoduše maškarní veselí. Trvá tři dny a slaví se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou pak začíná 40denní půst před Velikonocemi, což především znamenalo nejíst maso.
V minulosti byl přípravou na masopust čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ nebo „tučňák“. Lidé věřili, že když se v tento den co nejvíce najedí a napijí, budou celý rok při síle. Ale hlavní masopustní zábava začínala o masopustní neděli. V poledne všichni zasedli k bohatému obědu, naplnili svá břicha a šli do hospody na muziku, kde se tancovalo a pilo až do rána.
Vyvrcholením masopustu bylo úterý. Vesnicemi procházely průvody všelijakých maškar, které byly všude pohoštěny dobrou kořalkou, pivem či vínem. To se pak veselilo a radovalo ještě víc. Masopustní radovánky končily o půlnoci. Ponocný zatroubil na roh a rychtář vyzval všechny, aby se v klidu (většinou to ale nešlo) rozešli domů. Někde zase zakončili muziku pochováním basy. Byl to symbol toho, že v období postu si hudebníci nezahrají.
kresba© Marta Krátká
Štěpánka Martinková
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.