Fenomén knedlík

01.01.2011 | 15:04
Fenomén knedlík

Knedlíky se objevují v písních, v literatuře, pohádkách či v pověstech. Kuchyně s knedlíky všeho druhu je místem pohody a přátelství.
Ve starověku i středověku se jako knedlík označovaly kuličky či šištičky z masa a máčené housky. Asi od 17. století se jako základ začala využívat i mouka. Knedlíky nebyly přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně vznikaly jejich různé varianty. Jsou důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně. Kde vlastně knedlík vznikl, na tom se Češi, Rakušané a Němci dosud nedohodli a podle expertů se jim to nejspíš ani nepovede.
Nicméně knedlík je považován za české národní jídlo. Mluví se o něm i ve známém filmu Pelíšky: „Knedlíky se vaří ve vroucí vodě v podobě podlouhlých válečků a teprve po vyjmutí z vodní lázně se krájí na tenké plátky; a po obrubě těchto plátků může být takový knedlík poněkud oslizlý.“ Ortodoxní knedlíky jsou houskové, složení těsta se ale samozřejmě podle různých receptů může lišit (bramborové, strouhankové, játrové…). Mohou být bez náplně nebo s nejrůznější náplní. Prostě podle vaší chuti.
-jol-




počet zhlédnutí: 801

tento článek najdete ve vydání: KAM po Česku leden - únor 2011

Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.