Na litomyšlském náměstí se hodovalo. Sváteční husička a bábovka se servírovaly o víkendu pod širým nebem, vařil se i kotlíkový guláš. Litomyšl, proslulá pohostinností a rodinnou atmosférou, jako jedna z prvních pochopila, že dobré jídlo a přátelské prostředí je to, co může přilákat další návštěvníky do města proslaveného mnoha významnými osobnostmi.
Litomyšlští vsadili na kulinářský věhlas Magdaleny Dobromily Rettigové, neboť právě tato žena učila hospodyňky vařit a nabádala je k tomu, aby připravovaly jídlo nejen chutné, ale také oku lahodící. Odkaz Rettigové provází i gastronomické slavnosti. Ty jsou pořádány k poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen, zakladatelky Spolku paní a dívek. Právě Rettigová povýšila vaření na umění. Pořadatelé inspirování odkazem dámy z doby obrození, své hosty doslova nakrmili vjemy: poté, co je nechali pokochat skvostnou architekturou, podali jim poctivé české jídlo a k tomu ještě nabídli nocleh. Třeba na zámku, kde se narodil Smetana. Dobrý tah. „Stačilo“ jim k tomu jen soustředit mistry kuchařského umění do Litomyšle.
Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové pod širým nebem považuji za výborný nápad. Takových Pardubický kraj z hlediska cestovního ruchu potřebuje více, a proto také festival podpořil sto tisíci korun. Ne nadarmo se říká, že „Láska prochází žaludkem“. Česká gastronomie je zajímavá a tradiční česká jídla jsou velmi chutná. Návrat k starším, mnohdy zapomenutým, českým pokrmům z kvalitních surovin se může stát lákadlem pro zahraniční návštěvníky.
Přijeďte ochutnat tradiční speciality Pardubického kraje i vy.
Miroslav Stejskal
radní pro cestovní ruch
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.