Olomoucké tvarůžky mají dlouhou tradici

01.04.2015 | 21:19
Olomoucké tvarůžky mají dlouhou tradici

Výroba Olomouckých tvarůžků, jako druh selského sýru, je v zeměpisné oblasti Haná doložena již na přelomu 15. a 16. století. V prostorách dnešní A. W. spol. s r. o. v Lošticích se Olomoucké tvarůžky vyrábějí od r. 1876.

Původní manufakturní výrobu zahájil Josef Wessels se svou manželkou, v r. 1897 převzal živnost jejich syn Alois Wessels (odtud název současné společnosti A. W.). Výroba se rychle rozšiřovala, v r. 1912 měla fi rma již 36 zaměstnanců a do první světové války se fi rma A. W. stala největším výrobcem tvarůžků.

V r. 1917 převzal mateřskou fi rmu A. W. zeť Aloise Wesselse Karel Pivný, který po drobných opravách kolem roku 1920 uskutečnil v r. 1930 přestavbu a rozšíření tvarůžkárny v duchu moderní průmyslové architektury. Nové provozy vznikly v návaznosti na uplatnění strojů, se kterými Karel Pivný přišel jako první. Začal v r. 1924 s formovacími stroji, na ně pak navazovaly další stroje a zařízení. Tuto na tehdejší dobu špičkovou sýrárnu provozovali manželé Pivní až do r. 1948.

Po navrácení tvarůžkárny potomkům původních majitelů pokračuje výroba Olomouckých tvarůžků až do dnešních dnů. A právě oni v loňském roce vybudovali v Lošticích nové Muzeum Olo mouckých tvarůžků, a vzdali tak hold svým předkům i tomuto sýrovému skvostu. Muzeum rozhodně stojí za vaši návštěvu.

www.tvaruzky.cz




počet zhlédnutí: 2998

tento článek najdete ve vydání: KAM po Česku duben 2015

Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.