Co podniknout v Táboře?

02.04.2018 | 15:15
Co podniknout v Táboře?

V letošní sezóně čeká některé táborské památky rozsáhlá rekonstrukce, ale není třeba se obávat, většina muzeí zůstává otevřená. Rekonstrukce se týká děkanského kostela, Staré radnice a Bechyňské brány.

Památky v rekonstrukci
V děkanském kostele na Žižkově náměstí dochází k výmalbě hlavní lodi, proto je interiér až do Vánoc uzavřený, přístupná ale zůstává vyhlídková věž, ze které jsou parádní snímky náměstí. Podobné je to s Bechyňskou bránou a věží Kotnov. Zatímco expozice Život ve středověku je během sezóny uzavřena, věž zůstává přístupná, ale pouze v určité termíny tak, jak to rekonstrukce objektu umožní. Poslední památkou, kterou čekají opravy, je Stará radnice, v níž se částečné omezení provozu týká pouze gotického sálu. Podzemní chodby i expozice Husité zůstávají přístupné. A v budoucnu se díky této rekonstrukci budou návštěvníci moct podívat i do podkrovních prostor radnice. Informace o aktuální otevírací době jsou zveřejňovány na webových stránkách Husitského muzea. Rekonstrukcí prochází kromě památek také plavecký stadion a to do září letošního roku, ale pokud počasí dovolí, od května bude otevřený venkovní aquapark.

Co tedy navštívit?
Je toho celá řada, od výstavních měšťanských domů, přes městské opevnění, po poutní místo Klokoty, ke kterému se vztahuje řada legend. Po architektonických památkách vás nejlépe provede prohlídkový okruh, letáček si můžete stáhnout na webových stránkách www.visittabor.eu nebo si pro něj přijít do infocentra. Červená trasa vám představí historické centrum, žlutá pak parky, hradby a vyhlídková místa.
Pokud vás zajímají muzea, máte hned několik možností. V Husitském muzeu se můžete podívat do podzemních chodeb. Dnes hojně navštěvovaná památka vznikala od 15. století hloubením sklepů, které klesaly až 16 m pod dnešní úroveň terénu. A pokud se chcete dozvědět více o vozové hradbě, Janu Žižkovi nebo si zkusit kroužkovou košili, navštivte expozici Husité.
Pro malé i velké stavitele je tu muzeum Lega, k vidění jsou stovky originálních modelů z celého světa a neustále přibývají další zajímavé, raritní a exklusivní kousky. Při vlastní prohlídce máte možnost shlédnout i příběh o celé historii a vzniku Lego kostičky. Muzeum je interaktivní a najdete v něm přes 1,5 milionu Lego kostiček.
Milovníkům sladkého doporučujeme muzeum čokolády a marcipánu. Dozvíte se, kde se vlastně čokoláda vzala, jak se pěstují kakaové boby a jak se následně zpracovávají. Prohlédnete si historické obaly, reklamní plakáty a porcelánové soupravy. Uvidíte marcipánový model náměstí a dalších táborských dominant, marcipánové modely pohádek, šatičky pro panenky. V kinosále jsou připraveny filmy o čokoládě a odborníky cukráře můžete pozorovat okénkem přímo z čokolatérie, kde proudí čokoláda ve fontáně. Děti si užijí čertovskou zábavu v pohádkovém sklepě a pro všechny hravé ruce je tu stálá dílna. A nechybí ani obchod s originálními suvenýry.
Jak je město Tábor propojeno s pivovarnickou tradicí prozradí muzeum pivovarnictví. Dozvíte se také, jak se nejstarší nápoj světa vařil dříve a jak dnes, co je na pivu zdravé a co naopak.
Skřítkov a Dětský svět s mašinkou jsou expozice pro všechny děti s fantazií, co se rády zatoulají do pohádky. Pro ty větší a odvážnější je tu pak Strašidelné podzemí, místní strašidla řádí natolik, že už vyděsila i nejednoho dospělého. V galerii čokolády poznáte, jak chutná pravá čokoláda, možná si pořídíte originální čokoládový šperk a děti si mohou zahrát stolní hru Pralinko, nezlob se! Ve filmové zbrojnici si zase vyzkouší brnění a potěžkají meče, které měli v rukou herci třeba ve filmu Letopisy Narnie.
Koukáte rádi na věci s nadhledem? Pak si protáhněte nohy při výstupu na kostelní věž, čeká vás sice 200 schodů, ale ty výhledy stojí za to. A kdyby vám to nestačilo, můžete zdolat další dvě rozhledny – Hýlačku a Babinu.
Jestli vás baví vás spíše fauna a flóra, v druhé nejstarší botanické zahradě v republice rozkvétají teplomilné rostliny a v arboretu se daří cizokrajným dřevinám. Důraz je ale kladen především na naši flóru. V ZOO se zas prohání arktičtí vlci, medvěd baribal, tygr Rocky, lev Simby a další. Nechybí ani zubr evropský a rys karpatský, protože hlavním posláním ZOO je ochrana ohrožených druhů zvířat. Geologická expozice Pod Klokoty je volně přístupná po celý rok a představuje návštěvníkům exponáty hornin regionu Jihozápad. Každý vystavený exemplář je opatřen popisem, geologickou mapkou, zákresem lokality výskytu a fotografiemi z místa sběru a také maloplošným výbrusem. A kdo se rád prochází přírodou, může vyrazit do lesoparku Pintovka, kromě naučných okruhů tu najde i lesokoutek s daňky a muflony.

Máte rádi dobrodružství?
Zkuste některou z geolokačních her – Kačeři v Táboře vás provedou historickým centrem nebo po přírodních zajímavostech, ve Skrytých příbězích pomůžete vyřešit Práčecí průšvih a v GEOFUNu prověří vaše schopnosti sám Jan Žižka. Kromě toho můžete vyzkoušet svou zdatnost v únikové hře Cesta za okem Jana Žižky, laser aréně, na paintballovém hřišti či na motokárách.
Děti si užijí v dětských hernách, na rekonstruovaných hřištích i v tvořivých dílnách. Sportovci pak třeba na tenisových kurtech, bowlingových drahách nebo na cyklistickém a in-line oválu v odpočinkové zóně Komora, kromě oválu jsou tu i hřiště na fotbal, plážový volejbal, discgolf a přírodní posilovna. Sportovišť je v Táboře celá řada.
Pozadu nezůstává ani kulturní nabídka. Mezi nejznámější akce patří mezinárodní historický festival Táborská setkání a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích, kromě toho můžete navštívit řadu koncertů pod širým nebem, divadelních představení a dalších akcí.

Do Tábora za kulturou
Do Tábora se vyplatí přijet nejen za památkami, ale i za kulturou. Kromě řady menších akcí můžete přijet na koncerty pod širým nebem, divadelní představení, festival pouličního divadla, mezinárodní historický festival a další.

Tipy na výlety
Region Táborsko je ideální pro podnikání nejrůznějších výletů. Ať už pěšky, autem, na kole či po vodě, stále je kam vyrážet a co obdivovat. Směrem na Soběslav jsou to především lidové tradice a architektura, směrem k Bechyni pak řeka Lužnice se Stádleckým mostem a první elektrifikovaná železniční trať. Na sever krásná krajina plná tajemných kamenů a romantických rybníků a na východě Chýnovská jeskyně a pozůstatky štol z dob, kdy se zde dolovalo stříbro. Koupání, sport, sběr borůvek, nebo raději zříceniny hradů a muzea? Možností je spousta – je to jen na vás.

Hrady, zámky, zříceniny
Na nejbližší zříceninu Kozí Hrádek můžete z Tábora dojít i pěšky. Z centra je to necelých 9 km. V letech 1413-14 zde pobýval velký reformátor katolické církve Jan Hus, neboť mu toto místo zajišťovalo bezpečí pro psaní děl a kazatelskou činnost.
Po jedné z nejstarších značených cest na Táborsku se můžete vydat ke zřícenině Příběnice. Kdysi významný hrad střežil hned několik vězňů, kromě Václava Korandy, radikálního husitského duchovního i politického vůdce, také krátce panovníka Václava IV. Po husitských válkách byl na základě mírové dohody hrad pobořen a dnes ho obývají už jen duchové utonulých jeptišek a černý pes s ohnivým jazykem.
O pár kilometrů dál po proudu řeky Lužnice narazíte na bývalou letní rezidenci jezuitů. Při prohlídce zříceniny Dobronice si budete moct prohlédnout hradní palác ze 14. století, kapli a obytné budovy.
Zajímavou zříceninou je také Choustník. Atypické řešení vytvořili bratři Beneš a Jan z Choustníka, žili na hradě společně, ale po domluvě každý ve své části, hrad tak měl dvě jádra – východní a západní. Z hradní věže je krásný rozhled do okolí a při návštěvě nevynechejte ani skalní město kousek za hradem.
V pohádce Honza málem králem si zahrála romantická zřícenina Starý zámek, známá spíše jako Borotín. Příběh místní bílé borotínská paní učaroval i Karlu Hynku Máchovi. Zřícenina je volně přístupná a podíváte se v ní nejen na hradby, ale i do zaklenutých místností.
U Mladé Vožice se vypíná vyhlídková věž zříceniny hradu Šelmberk, kromě ní můžete navštívit také řemeslné dílny, které provozuje sdružení Danar.
Lákají vás spíš zámky? Pak určitě nevynechejte ten v Bechyni. Původní gotický hrad založil Přemysl Otakar II., na renesanční zámek ho přestavěl Petr Vok a to ve velkém stylu, mimo jiné mu dopřál nádhernou štukovou výzdobu. Při prohlídce uvidíte unikátní galerii dětských portrétů, Vokovu ložnici i stromový sál.
Dalším malebným zámkem je Červená Lhota. Oblíbili se ji i filmaři, natáčela se tu třeba pohádka Zlatovláska nebo historická veselohra Svatby pana Voka. Při prohlídce zámku uvidíte řadu zajímavých exponátů, mezi nimi portrét údajně nejošklivější ženy světa Markéty Tyrolské.
Brandlín se v historických pramenech objevuje poprvé v polovině 14. století. Původní tvrz byla později přebudována na zámek, který dál prošel mnoha úpravami. Nyní v něm můžete navštívit rytířský sál s historickými objekty, sbírku zámeckých hodin nebo galerii malíře JUDr. Borise Eibla.

Muzea, památníky, expozice
Objekt špejcharu v blízkosti centra obce Želeč prošel celkovou rekonstrukcí a v jeho přízemních prostorách lze navštívit Muzeum zemědělské techniky, které nabízí ukázky starých zemědělských strojů, náčiní a nástrojů. Pokud máte rádi výtvarné umění, rozhodně navštivte i první patro objektu, kde je velká obrazárna.
Nejen fanouškům veteránů doporučujeme muzeum Janecký v Chotovinách, majitel zde vystavuje přes 80 historických vozidel a motocyklů.
Ve vesničce Záluží u Vlastiboře můžete obdivovat kraj jihočeských Blat. Přímo v kovárně pak můžete vidět původní blatskou kovárnu, černou kuchyni i světnici s dobovým vybavením. Zároveň je zde i expozice loutek.
Jak se pěstuje obilí, co se děje při sklizni, jak umlít mouku a upéct chleba, to vše vám ukáží v muzeu v Božeticích. Expozice jsou věnované mlynářství, pekařství, dobovému bydlení a zemědělství a to vše v budově bývalého mlýna, který prošel rozsáhlou modernizací.
Rožmberský a Smrčkův dům v Soběslavi seznamují návštěvníky s faunou a flórou regionu a také životem na Blatech a Kozácku, v této nově zrekonstruované expozici uvidíte nádherné lidové kroje a děti se v ní seznámí s lidovými zvyky pomocí animovaných příběhů a manuálních herních prvků.
Máte rádi masopustní průvody? V Milevsku mají maškar plné muzeum, ty nejstarší jsou z první republiky. Ve fotografickém koutku se můžete v maskách vyfotit a děti si mohou vybarvit vlastní masku či omalovánky.

Další turistické cíle
Projet se po řetězovém mostě, to se vám jen tak nepoštěstí, jeden takový spojuje břehy Lužnice nedaleko obce Stádlec. Řetězový most v empírovém stylu původně spojoval břehy Vltavy, ale kvůli stavbě a napuštění Orlické přehrady byl rozebrán a přesunut na Lužnici, od roku 1959 je národní technickou památkou.
Víte, že se nedaleko Tábora nachází první veřejnosti zpřístupněná jeskyně? Nemá sice krápníky, za to je výjimečná svou barevností, protože se na stropech a stěnách střídají bílé, hnědé a žluté odstíny mramoru s tmavými vrstvami amfibolitů. Prohlídková trasa v Chýnovské jeskyni je asi 220 metrů dlouhá a teplota v jeskyních se pohybuje kolem 9 °C.
Vesničky s blatským půvabem a typickou lidovou architekturou inspirovanou prvky baroka a empíru najdete na jihozápadě Táborska. Venkovská stavení s bohatě členěným průčelím, bílou štukovou výzdobou a barevnými fasádami najdete například v Záluží u Vlastiboře, v Borkovicích, Mažicích, Zálší, Klečatech, Komárově a dalších. Oblast Soběslavsko-veselských blat je proslulá i svými rašeliništi. V blízkosti obce Záluží je výchozí místo Naučné stezky Borkovická blata (5,5 km), na které se seznámíte s místní specifickou přírodou a s tím, jak se těžila rašelina.
Areál zážitkového parku Zeměráj nedaleko Kovářova nabízí návštěvu pravé raně středověké slovanské vesničky s ukázkou řemesel, dále pak mnohé hry a hlavolamy pro děti, které si zde mohou také vyzkoušet práci archeologa a zblízka se seznámit s domácími zvířaty (jako jsou kozy a ovce). V areálu je také unikátní stezka naboso, kde si na 1 km vyzkoušíte různé druhy podloží a vaše chodidla se budou cítit jako nová.
Další tipy na výlety najdete na stránkách Toulavy (www.toulava.cz), která je oficiální turistickou oblastí na území Táborska, Sedlčanska a okolí Milevska. Můžete si také zdarma pořídit zážitkovou kartu Toulavka, která vám umožní čerpat množství slev a bonusů.
 


Obrázek č.0 Obrázek č.0 Obrázek č.0 Obrázek č.0 Obrázek č.0 Obrázek č.0 Obrázek č.0 Obrázek č.0 Obrázek č.0 Obrázek č.0



Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.