Každopádně už starověcí filozofové považovali vejce za symbol světa. Skořápka představovala zemi, bílek vodu, žloutek oheň a oblá část vzduch. Dnes tvoří vejce důležitou součást naší stravy. Kromě vitaminu C jsou v něm zastoupeny všechny ostatní vitaminy, významně pak řady B, ale i minerály.
Jedno vejce pokryje i 15 % denní potřeby bílkovin, lidské tělo dokáže využít jeho výživné látky až z 95 %. Je tedy důležité, jak kvalitní vejce konzumujeme, a měli bychom se zajímat, z jakého chovu slepic pocházejí. Tím pomůžeme nejen sobě, ale i samotným nosnicím, zbytečně trpícím v klecových chovech.
Každé vajíčko je značeno kódem
0 – vejce z ekologického chovu (BIO – ekologické zemědělství)
1 – vejce z volného výběhu (objekty s výběhy venku)
2 – vejce z hal (na podestýlce, tisíce namačkaných nosnic)
3 – vejce z klecí (nosnice žije na prostoru ne větším než A4)
CZ – země původu ČR (SK Slovensko, P Polsko, DE Německo atd.)
1234 – registrační č. chovu – producenti:
www.mtd-ustrasice.cz/vyhledavani
-red-, foto © www.ceskapotravina.cz
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.