Vychutnejte si Dolní Poohří

24.04.2022 | 16:10
Bio ovčí zrající sýr – I. H. FARM, s. r. o., Statek Oblík

Region Dolního Poohří nabízí pestré zážitky pro všechny turisty, kteří na svých cestách hledají lokální výrobky a tradice a chtějí si poznávaný kraj vychutnat. Průvodcem na těchto cestách může být značka Poohří regionální produkt©, kterou jsou označeny jedinečné místní zážitky, služby a produkty. Značka s modrou vlnkou, symbolizující řeku Ohři, je zárukou kvality a originality.

Úrodné údolí Ohře bylo vždy tradiční zemědělskou oblastí, a tak není divu, že mezi certifikovanými výrobky mají velké zastoupení dary země.
Žatecko proslulo po celém světě pěstováním kvalitního chmele, ale protože ten k ochutnávání moc vhodný není, nabízí Poohří jeho výsledný produkt – tedy pivo. Jedinečným místem, kde nasát atmosféru chmelařské oblasti a ochutnat prvotřídní piva, je samozřejmě Žatec.
Poněkud méně známým faktem je, že Poohří je také krajem vinařským. Víno se pěstuje například na prosluněných stráních nad Ohří u obcí Stranná a Vičice nedaleko Nechranické přehrady. Autentickým zážitkem je malá slavnost vinobraní s rodinnou atmosférou, která se každým rokem v říjnu koná u kostelíku ve Stranné a kde je možné ochutnat zdejší produkci. Certifikátem Poohří regio­nální produkt se pyšní i vinařství Wilomenna. Její vulkanická vína dozrávají na sopečných svazích Blšanského Chlumu na Lounsku. Tradice pěstování vína řeholníky se vrátila také do františkánského kláštera v Kadani. Zdejší certifikované kadaňské víno je možné ochutnat například během tradičního zářijového Svatováclavského vinobraní. Dalším plodem františkánských zahrad, který se může stát sladkou upomínkou výletu do královského města, je klášterní med od zdejších včel.
Mezi certifikovanými zážitky, které jinde není možné najít, patří Slavnosti cibule, které se odehrávají v září v Račeticích. V září pak slaví také všichni ostatní zemědělci v kraji, a to na Krajských Dožínkách v Peruci na Lounsku. Dožínková slavnost, kterou končí zemědělský rok, láká k nákupům regionálních potravin a slavnostní průvod historické i současné techniky je úžasnou podívanou pro malé i velké.
K tradicím zámku Krásný Dvůr na Podbořansku pak patří říjnový Jablečný den. Tam mohou návštěvníci ochutnat všechny podoby jablek.
K podzimním tradicím, které slibují jedinečný a autentický zážitek, se řadí též Kdoulování ve mlýně v Brlohu na Lounsku, který udržují potomci posledních mlynářů. Během prohlídek mlýna na dobových strojích předvádí, jak dlouhá cesta vede od obilného zrna k chutnému krajíci chleba. K historické tradici v Brlohu patří i pěstování kdoulí v zahradách mlýna. Žluté plody s citrusovou vůní se sklízejí na podzim a návštěvníci si z nich mohou vlastnoručně vyrobit marmeládu.

FB: fb.com/DolniPoohri
www.dolnipoohri.cz


Minipivovar U Orloje, Žatec Kadaňské víno Kdoulování na mlýně v Brlohu Dolní Poohří



počet zhlédnutí: 1064

tento článek najdete ve vydání: KAM po Česku květen 2022

Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.