Za tajemstvím zlatavého moku

26.12.2013 | 00:00
Za tajemstvím zlatavého moku

Pivo je považováno za český národní nápoj, ale víte například, z čeho se vyrábí, jak dlouho musí ležet nebo jak se má správně načepovat, aby vám chutnalo? Pokud ne, vydejte se na prohlídku některého z českých pivovarů. Můžete je navštívit každý den po celý rok a za každého počasí. Aktuální časy prohlídek zjistíte na uvedených kontaktech.

Setkejte se s legendou Pilsner Urquell

Plzeň je přezdívaná hlavním městem piva. A ne nadarmo. Pivo se zde vařilo už od dob jejího založení na konci 13. století. Ale celosvětový věhlas získalo pivo z Plzně až po vzniku Měšťanského pivovaru, dnešního Plzeňského Prazdroje. Zde byla roku 1842 uvařena první várka piva, jak ho známe dnes – řízný, lahodný spodně kvašený ležák zlatavé barvy se sněhobílou pěnou. Věhlas plzeňského piva se rychle rozšířil po celém světě a od té doby se stalo inspirací pro více než dvě třetiny všech světových piv s označením pils, pilsner či pilsener.

Přijďte se na vlastní oči podívat, jak vzniká legenda. Prohlédnete si autentická místa pivovaru, kde se pivo vaří již od roku 1842. Navštívíte srdce pivovaru – historickou a současnou varnu, moderní stáčírnu, síň slávy nebo unikátní expozici surovin.

Neodmyslitelným završením prohlídky jsou historické pivovarské sklepy, kde, pokud jste starší 18 let, ochutnáte nefi ltrované pivo Pilsner Urquell čepované přímo z dubových ležáckých sudů.

Potěšte sebe či své blízké originálním pivním dárkem, který můžete zakoupit v dárkové prodejně přímo na nádvoří pivovaru. Prohlídky probíhají každý den a za každého počasí.

(U Prazdroje 7, Plzeň; tel.: +420 377 062 888; www.prazdrojvisit.cz)

Za zábavou do pivovaru Gambrinus

V areálu Plzeňského Prazdroje najdete i druhý známý plzeňský pivovar – Gambrinus. Čeká tu na vás prohlídka nabitá akcí a zábavou.

Poznáte suroviny, tradiční postupy a nejmodernější technologie. Neopakovatelný zážitek si určitě odnesete z interaktivní „Gambrinus Arény“. Vydáte se na výlet do historie pivovaru. Dozvíte se tu, kdo se zasadil o obnovu pivovaru, který byl během náletů v roce 1945 téměř srovnán se zemí. Můžete si zkusit kopnout penaltu na virtuální fotbalovou branku s mimořádně mrštným virtuálním brankářem nebo se v záři refl ektorů stanete kytaristou rockové skupiny.

A nejlepší nakonec. Zatímco budete moci ochutnat různé varianty piva Gambrinus, pokud už je vám 18 let, opravdoví pivovarští profíci vám prozradí, jak správně čepovat pivo. A sami si to budete moci i vyzkoušet! Aktuální časy prohlídek zjistíte na uvedených kontaktech.

(U Prazdroje 7, Plzeň; tel.: +420 377 062 888; www.pivovar.gambrinus.cz)

Prožijte příběh piva v Pivovarském muzeu v Plzni

Chcete se dozvědět o pivu úplně všechno? Potom musíte zavítat do plzeňského Pivovarského muzea. Původní právovárečný dům z 15. století, ve kterém se muzeum nachází, dýchá atmosférou středověku. Dozvíte se zde vše o výrobě, způsobu podávání a pití piva od starověku do současnosti a prohlédnete si prostory, které v historii sloužily k výrobě piva – pozdně gotickou sladovnu, hvozd, lednici, valečku, spilku či ležácké sklepy. Starší 18 let se mohou těšit na ochutnávku piva Pilsner Urquell. Otevřeno je denně od února do prosince.

(Veleslavínova 6, Plzeň; tel.: +420 377 235 574; www.prazdrojvisit.cz)

Do Velkých Popovic za kozlem Oldou

Pivovar ve Velkých Popovicích patří u nás nejen k nejznámějším a největším, ale také k nejkrásnějším. Pivovar nechal postavit v 70. letech 19. století kousek do Prahy v malebné vesničce Velké Popovice baron František Ringhoffer, majitel zdejšího panství, továrník a starosta Smíchova. Na prohlídce poznáte jeho příběh, seznámíte se s bohatou historií i současností pivovaru a nahlédnete pod pokličku tajemství výrobního procesu piva Velkopopovický Kozel.

V historické varně z roku 1928 zjistíte, kdo je tím správným českým fachmanem. V ležáckých sklepech ti starší 18 let ochutnají pivo Velkopopovický Kozel nefiltrovaný nebo jinou variantu čepovanou z unikátního výčepu. Tunelem s pivovodem dlouhým téměř 40 metrů se dostanete do budovy stáčírny lahví a sudů s plně automatizovanými linkami a s expozicemi historie pivních obalů, nakládky piva a exportu piva Velkopopovický Kozel a jeho úspěchů v zahraničí.

Na závěr se setkáte s živým maskotem pivovaru – kozlem Oldou a vrátíte se zpět do Návštěvnického centra, jehož součástí je i Kozlí obchod s novou kolekcí dárků pro každého milovníka piva. Aktuální časy prohlídek zjistíte na uvedených kontaktech.

(Ringhofferova 1, Velké Popovice; tel.: +420 323 683 425; www.pivovar.kozel.cz)

Za nejoblíbenějším pivem Moravy do Nošovic

Podle pohanského boha Radegasta byl pojmenován pivovar, který vyrostl v 60. letech minulého století v obci Nošovice, sedm kilometrů východně od Frýdku-Místku. Na prohlídce se na vlastní oči přesvědčíte, že pivo Radegast se vaří v Nošovicích s láskou podle tradičního receptu a z nejlepších surovin. Navštívíte výrobní provozy. Poznáte, jak se v pivovaru vyrábí slad z vybraného hanáckého ječmene. Ve varně, samém srdci pivovaru, uvidíte pivovarské pstruhy dohlížející na to, že varní voda má výbornou kvalitu. Ze speciální místnosti připomínající dřevěný sud můžete nahlédnout do ležáckého sklepa. Nebo se podíváte, jak probíhá plnění piva do lahví v plně automatizované stáčecí lince. Prohlídka je završena ochutnávkou správně hořkého piva Radegast. Kromě zážitku z prohlídky pivovaru Radegast můžete potěšit sebe nebo své blízké originálním dárkem z Radegastova obchodu. Aktuální časy prohlídek zjistíte na uvedených kontaktech.

(Pivovar Radegast, Nošovice; tel.: +420 558 602 566; www.pivovar.radegast.cz)



tento článek najdete ve vydání: KAM po Česku leden - únor 2014

Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Nyní na Google Play
Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.